Hop til indhold

Medierne er lige nu fyldt med hjerteskærende og voldsomme billeder og historier fra krigen i Ukraine.

Ord som ”atomkrig” og “Tredje Verdenskrig” er igen at finde i nyhederne for en børnegeneration, selvom mange af os troede og håbede, at det hørte fortiden til. Det rammer os alle sammen, men rammer selvfølgelig børnene hårdere og udløser for en del en følelse af utryghed og magtesløshed.

Det kan sætte tanker i gang, som kan være svære at slippe. Der har vi som voksne et ansvar for at hjælpe børnene. For børnene skal ikke gå alene med tanker om krig og atombomber.

De af os, der var børn under den kolde krig, husker godt, hvordan frygten for krig satte sig. Men vi står i en helt ny virkelighed, hvor adgangen til informationer er anderledes. Særligt én ting er helt forskellig fra tidligere: Vi voksede ikke op med sociale medier.

Vores forældre kunne mere effektivt skærme os fra TV Avisen og nyheder i øvrigt med deres voldsomme billeder og historier. Og vi risikerede ikke at ryge ind i løgn og misvisende oplysninger på sociale medier som TikTok, Instagram, Youtube og online spil. I dag har børnene direkte adgang krigen. Det skaber en masse ekstra frygt.

De billeder og videoer, der pludselig kan poppe op på vores børns skærme, er ikke for sarte sjæle. Det er dybt bekymrende, at vores børn bliver konfronteret med videoer, hvor folk for eksempel livestreamer, at et missil smadrer en bygning. Billeder, som TV Avisen ville sortere fra, risikerer vores børn at se på digitale platforme. Sådan nogle voldsomme videoer kan gøre dem bange og forvirrede.

Som forældre eller fagpersoner tæt på børnene har vi lige nu en vigtig opgave i at hjælpe dem med at navigere på de sociale medier. Det er ude af vores hænder som forældre og fagpersoners at stoppe krigen eller forhindre, at der bliver lagt grusomme ting op.

Men vi kan tale med børnene om den nye virkelighed, om de ting, de ser, og lytte til deres bekymringer. Vi skal hjælpe dem med, hvad de kan gøre, hvis de ser noget ubehageligt på de sociale medier. Og vi kan fortælle dem, at de ikke skal dele videoer, som er uhyggelige. Hvis det bliver nødvendigt, kan vi som voksne også hjælpe med at anmelde indhold til de digitale platforme.

Det er vigtigt, at vi som forældre hjælper børnene med at navigere i det.

Der er intet mærkeligt i, at børnene søger oplysninger om krigen, og at de søger dem gennem de sociale medier, som de er vant til at være på. Vi skal huske at være åbne og imødekommende. Vi skal tale med dem om de ting, de ser, læser og hører. 

Det er vigtigt at stille sig til rådighed med viden og rammer.

For nogle børn vil det være en hjælp, hvis vi snakker med dem om, at det kan være godt at holde pauser fra informationsstrømmene.

Vi kan også hjælpe børnene med at finde medier, hvor der formidles nyheder i børnehøjde.

For de lidt større børn kan det være en fordel, at de søger viden om situationen i Ukraine ved at se Ultra Nyt på DR eller læser Børneavisen.

Når verden forandrer sig, som den gør i øjeblikket, er det ekstra vigtigt, at vi er lydhøre over for børn og unges forståelse af verden. Selvom vi ikke kan fjerne deres uro helt, så har vi som voksne en forpligtelse til at tale i øjenhøjde med børnene om konflikten.

Generelle råd:

  1. Lyt til dit barns bekymringer
  2. Undgå unødige detaljer
  3. Lad være med at lyve
  4. Skærm dit barn for voksensnakken
  5. Søg inspiration eksempelvis fra medier, der formidler i børnehøjde.