Hop til indhold

Hvert år søger titusindvis af unge om at komme ind på et gymnasium. I år fik 94 procent af eleverne plads på deres ønskegymnasium. Det tal har sjældent været højere. Derfor er jeg godt tilfreds.

De regler, eleverne optages efter, forsøger nemlig at tage mest mulig hensyn til de unges egne ønsker. Hvis der dog er for mange, der søger et bestemt gymnasium, bliver pladserne fordelt til dem med kortest transporttid til skolen.

I et læserbrev skriver Jens Henrik Thulesen Dahl fra Danmarksdemokraterne, at regeringen svigter landdistrikterne, fordi nogle mindre gymnasier i mindre byer ikke har fået fyldt deres klasseværelser op. 

Men det sker jo, fordi nogle af de lokale unge har søgt ind på gymnasierne i en større by - det kunne for eksempel være Odense.

Hvis en 17-årig pige gerne vil sidde i en bus en halv time frem og tilbage til en større by, vil jeg meget nødigt tvinge hende til at blive i sit eget mindre lokalsamfund. Så aflyser vi jo friheden for unge fra landdistrikter. Det kan ikke være meningen. 

I det kommende folketingsår planlægger jeg at fremlægge et forslag til ny model for elevfordeling. Her vil vi kigge på, om vi kan gøre mere for at understøtte gymnasier i hele landet, men det skal ske på en måde, hvor vi samtidig tager stort hensyn til de unges valgmuligheder.